Šta sve može da uključuje renoviranje i adaptacija kupatila?

Renoviranje i adaptacija kupatila uključuje različite vrste promena koje mogu u potpunosti transformisati vaše kupatilo i unaprediti njegov kvalitet, funkcionalnost i estetiku. Neki od primera promena su:

 • Zamena sanitarija – To uključuje zamenu WC šolja, lavaboa, kada ili tuš kabina.
 • Promena podova i zidova – Menjaju se podne i zidne obloge kako bi se poboljšao izgled i funkcionalnost kupatila. Podne obloge mogu biti keramičke pločice, vinil ili drveni pod, dok zidne obloge mogu biti keramičke pločice, tapete ili boje.
 • Radovi na elektroinstalacijama – Ovo uključuje zamenu rasvete, prekidača i utičnica, kao i dodavanje novih električnih uređaja kao što su podno grejanje i ventilatori.
 • Vodovodnih instalacija – Ovo uključuje zamenu ili popravku vodovodnih cevi, instalaciju novih slavina i tuš glava, kao i instalaciju uređaja za prečišćavanje vode.
 • Instalacija grejanja – Ovo uključuje instalaciju grejača za vodu, kao i podnog grejanja radi povećanja komfora.
 • Promena rasporeda – Ponekad je potrebno promeniti raspored kupatila kako bi se poboljšala funkcionalnost i iskoristio prostor na najbolji način.
 • Ugradnja dodatnih elemenata – Ovo može uključivati ​​ugradnju police, ormarića, ogledala i drugih elemenata kako bi se unapredio izgled i funkcionalnost kupatila.
 • Popravka vlage – Ako vaše kupatilo ima probleme sa vlagom, to se takođe može rešiti tokom renoviranja. To može uključivati ​​dodavanje ventilacionog sistema ili popravku curenja vode.
 • Instalacija sigurnosnih elemenata – Ako renovirate kupatilo za osobe sa invaliditetom ili starije osobe, možda će biti potrebno instalirati ručke za tuširanje, stolice za tuširanje ili druga sigurnosna sredstva.
 • Konačni izgled i finiši – Na kraju renoviranja, kupatilo se obično doteruje sa finalnim finišima kao što su ukrasi, ukrasne pločice, zavese i drugi detalji koji doprinose izgledu i atmosferi prostora.

 

Pored gore navedenih promena, koje su česte kod renoviranja i adaptacije kupatila, postoje i druge koje mogu dodatno unaprediti ovaj prostor.

 • Dodavanje skladišnih rešenja – ukoliko želite da povećate prostor za odlaganje stvari u vašem kupatilu, možete dodati police, ormare ili druge skladišne rešenja.
 • Instaliranje sistema za filtriranje vode – ukoliko želite da poboljšate kvalitet vode koju koristite u kupatilu, instaliranje sistema za filtriranje vode je jedna od opcija.
 • Ugradnja hidromasažne kade – ukoliko želite da uživate u relaksirajućoj kupki nakon napornog dana, ugradnja hidromasažne kade je opcija koju možete razmotriti.
 • Ugradnja toaletne daske sa mekanim zatvaranjem – ukoliko želite da smanjite buku i štetu koja se može desiti prilikom zatvaranja poklopca WC šolje, ugradnja toaletne daske sa mekanim zatvaranjem može biti rešenje.
 • Instaliranje sistema za automatizaciju – ukoliko želite da vaše kupatilo bude potpuno automatizovano, možete instalirati sistem za kontrolu rasvete, grejanja, ventilacije i drugih uređaja u kupatilu.

 

Renoviranje i adaptacija kupatila su važni projekti koji mogu unaprediti kvalitet vašeg života i povećati vrednost vašeg doma. Bilo da želite da unapredite funkcionalnost, estetiku ili oba, potrebno je da napravite detaljan plan i odaberete profesionalne izvođače radova koji će vam pomoći da ostvarite svoje želje i potrebe.

Česta pitanja o renoviranju kupatila

Koliko dugo traje proces renoviranja i adaptacije kupatila?

Vreme potrebno za renoviranje i adaptaciju kupatila zavisi od obima posla i kompleksnosti projekta. U nekim slučajevima, proces može trajati samo nekoliko dana, dok u drugim može potrajati nekoliko nedelja. Važno je razgovarati sa stručnjakom o očekivanom vremenskom okviru pre nego što započnete renoviranje.

Da li je moguće renovirati kupatilo bez razbijanja pločica?

U nekim slučajevima, može se izvesti renoviranje kupatila bez razbijanja pločica. Ovo se obično radi tako što se postojeća keramika oblaže novom keramikom, ali ova opcija može biti skuplja i manje trajna od potpunog uklanjanja i zamene postojeće keramike. Konsultovanje sa stručnjakom može vam pomoći da odlučite koji pristup je najbolji za vaš slučaj.

Zašto je hidroizolacija važna prilikom renoviranja i adaptacije kupatila?

Hidroizolacija je ključna za zaštitu vašeg kupatila od vlage i vode koja može prodreti u zidove i podove. Ova vlaga može uzrokovati oštećenja strukture i pojave buđi, što može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem i sigurnošću.

Uvek spremni da za Vas nađemo pravo rešenje