Cena renoviranja stana po kvadratu u 2024. godini

U poslednjih nekoliko godina, cene renoviranja su znatno porasle, uglavnom zbog inflacije i povećanja cena majstorskih usluga. Stoga je važno da se dobro informišete i pažljivo planirate pre nego što započnete sa radovima.

Šta Vas sve očekuje prilikom renoviranja stana

Renoviranje stana obuhvata širok spektar radova, od adaptacije kupatila, kuhinje, izolacije, vodovoda, kanalizacije, zidanja, malterisanja, elektro-radova, parketa, keramike i stolarskih radova (uključujući aluminijumsku i PVC stolariju). Takođe i radovi poput iskopa, rušenja i odvoza šuta.

Naša firma nudi rešenja za adaptaciju stanova i drugih prostora, pružajući kompletnu uslugu renoviranja stana. Radove izvodimo na teritoriji Beograda i Novog Sada sa okolinom, a za veće poslove kilometraža nije prepreka.

Uvek realno predviđamo trajanje radova i formiramo okvirnu cenu izvođenja. Poštujemo klijente i dogovore, pridržavamo se svih rokova, a zahvaljujući tome, više od 2000 zadovoljnih klijenata postali su naši prijatelji.

Analiza troškova renoviranja

Renoviranje stana je proces koji zahteva pažljivo planiranje i razumevanje svih povezanih troškova. U nastavku je detaljan pregled troškova renoviranja stana od 50 kvadratnih metara, uključujući građevinske radove i nabavku materijala. Ove cene su orijentacione i mogu varirati u zavisnosti od kvaliteta materijala i majstora.

Građevinski radovi

Rušenje i priprema

Rušenje starih zidova, uklanjanje stare stolarije, keramike i sanitarija ključan je prvi korak. Uključuje i odvoz šuta. Prosečna cena za stan od 50 m2 iznosi oko 650 evra, uzimajući u obzir rad majstora i odvoz šuta.

Elektroinstalacije

Zamena starih elektroinstalacija novim je neophodna za sigurnost. Uključuje kable, prekidače, utičnice i razvodnu tablu. Za stan od 50 kvadratnih metara, trošak može biti oko 1.600 evra, uključujući materijal i rad.

Vodovod i kanalizacija

Zamena starih cevi novim uključuje rad u kupatilu i kuhinji. Očekujte trošak od oko 1200 evra za kompletnu zamenu.

Spoljna stolarija

Zamena starih prozora i vrata novim PVC ili aluminijumskim stolarijama može koštati oko 3.800 evra, u zavisnosti od kvaliteta i veličine.

Gipsarski radovi

Formiranje novih zidova, spuštenih plafona i oblaganje starih zidova može koštati oko 1.450 evra, uključujući materijal i rad.

Molerski radovi

Ovo uključuje gletovanje, krečenje i farbanje. Za stan od 50 kvadratnih metara, trošak može iznositi oko 1.300 evra.

Keramičarski radovi

Priprema podloge i lepljenje keramike u kupatilu, kuhinji i na terasi. Prosečna cena za ove radove je oko 1.200 evra, uključujući materijal.

Klimatizacija

Instalacija nove klime i zamena ili instalacija radijatora može koštati oko 750 evra.

Lepljenje parketa

Skidanje starog i postavljanje novog parketa sa materijalom i radom može koštati oko 1.100 evra.

Materijal za renoviranje

Parket i lajsne

Cena višeslojnog parketa varira, ali prosečna cena sa lajsnama može biti oko 2.800 evra za 50 kvadratnih metara.

Ulazna vrata

Sigurnosna ulazna vrata visokog kvaliteta mogu koštati oko 550 evra sa ugradnjom.

Pločice i sanitarije

Uključujući kvalitetne pločice za kupatilo i kuhinju, WC šolju, umivaonik i slavine, trošak može biti oko 2.300 evra.

Unutrašnja vrata

Za zamenu starih vrata novim, prosečna cena za 4 vrata sa montažom je oko 1.400 evra.

Tuš kabina

Prosečna cena za meru i montažu je oko 650 evra.

Ukupni troškovi renoviranja po kvadratu

Ukupni troškovi građevinskih radova i nabavke materijala za renoviranje stana od 50 kvadratnih metara mogu se proceniti u proseku na 20.000 – 22.000 evra.

Ovo daje prosečnu cenu renoviranja od 420-450 evra po kvadratnom metru.

Svakako je važno napomenuti da ovi troškovi mogu varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući kvalitet materijala i složenost radova.

Kada planirate renoviranje, važno je uzeti u obzir moguće dodatne troškove koji nisu unapred predviđeni.

Preporučljivo je imati rezervni budžet od 10-15% ukupnih troškova za nepredviđene situacije.

Renoviranje stana je investicija koja zahteva vreme, novac i živce.

Međutim, sa pravilnim planiranjem, izborom kvalitetnih materijala i saradnjom sa iskusnim majstorima, možete lako transformisati svoj prostor. Ne zaboravite da pažljivo planirate budžet, budite realni u svojim očekivanjima i angažujete profesionalce koji će vam pomoći da vaše ideje pretvorite u stvarnost.

Angažovanje profesionalnog tima može značajno olakšati proces renoviranja. Profesionalci imaju iskustvo, znanje i alate potrebne za efikasno upravljanje projektom od početka do kraja.

Ako tražite pouzdanog partnera za renoviranje ili adaptaciju vašeg stana, obratite se našem timu u Adaptacija stanova. Sa našim iskustvom i posvećenosti kvalitetu, pomoći ćemo vam da ostvarite svoje snove o savršenom domu. Kontaktirajte nas danas i započnite put ka transformaciji vašeg životnog prostora.

Renoviranje stana može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od obima radova i složenosti projekta. Uobičajeno je da manje renovacije traju 4-6 nedelja, dok kompletna renovacija može trajati i do 3-4 meseca.

Za manje renovacije, kao što su promene boje zidova, obnova podova ili zamena sanitarija, obično nije potrebna dozvola. Međutim, za veće radove koji uključuju promene u strukturi zgrade, instalacije električne ili vodovodne mreže, ili promene u spoljnom izgledu, potrebno je dobiti odgovarajuće dozvole od lokalnih vlasti.

Postoje različiti načini za smanjenje troškova renoviranja, uključujući:

  • Pažljivo planiranje i postavljanje realnog budžeta.
  • Izbor kvalitetnih, ali pristupačnih materijala.
  • Upoređivanje ponuda i izbor povoljnog, ali iskusnog tima majstora.
  • Obavljanje nekih manjih radova samostalno, ako imate veštine i alate.
  • Ponovna upotreba ili restauracija postojećih elemenata, kao što su vrata, ručke ili ormani, umesto kupovine novih.
Uvek spremni da za Vas nađemo pravo rešenje